Annemiekkrogt » Specials » Zzp hypotheek
Gezondheid van A tot Z

Hypotheekmogelijkheden voor zzp-ers

Hypotheekmogelijkheden voor zzp-ers Je bent een paar jaar geleden ontslagen en daarna (gedeeltelijk) voor jezelf begonnen. Of je hebt je baan opgezegd en bent nu werkzaam als zelfstandige. Misschien heb je nooit voor een baas gewerkt, maar altijd voor jezelf. Ben je dan zzp’er? Hoe zit het in dat geval eigenlijk met het kopen van een huis? Hoe kijken banken en andere geldverstrekkers tegen je aan en waar krijg je (ook) als zzp’er mee te maken bij het kopen van een huis?

Wat is zzp’er?

Zzp’er is een afkorting en staat voor zelfstandige zonder personeel. Als je zzp’er bent, ben je ondernemer. Je werkt niet in loondienst bij een werkgever, maar hebt een eenmanszaak als bedrijf. Je bent dan ook ingeschreven bij de Kamer van Koophandel (KvK). Je bent echter niet werkzaam in de detailhandel, maar biedt je kennis en vaardigheden aan en werkt veelal in opdracht. Je hebt in de regel meerdere opdrachtgevers (anders ben je voor de Belastingdienst eigenlijk in loondienst). Je bent bijvoorbeeld zelfstandig kapper, tekstschrijver of loodgieter.

Een huis kopen als zzp’er

Als je als zzp’er een huis wilt kopen, krijg je vaak te maken met een bank of andere geldverstrekker. Je hebt, zeker als kleine ondernemer, vaak niet zoveel eigen geld dat je een huis zonder lening kunt betalen. Voor het kopen van een huis sluit je dan een hypothecaire lening af. Je huis dient hierbij als onderpand.

Wat is een hypotheek precies?

Een hypotheek is meer dan een geldlening voor het kopen van een huis. Het gaat ook om de manier waarop je de lening aflost: de hypotheekvorm. Betaal je bijvoorbeeld gedurende de hele looptijd van de hypotheek iedere maand hetzelfde bedrag, dan spreken we van een annuïteitenhypotheek. Een lineaire hypotheek is een hypotheek waarbij het maandbedrag afneemt. Naast aflossing bestaat een hypotheek ook uit rente. Hierbij kun je kiezen uit een vaste of variabele rente.

Zzp’er en hypotheek

Het is voor veel zzp’ers best lastig om een hypotheek te krijgen. Banken en andere geldverstrekkers willen graag de zekerheid dat ze hun geld terugkrijgen. Daarom lenen ze liever geld uit aan mensen in loondienst met een vast inkomen dan aan kleine ondernemers met wisselende inkomsten.
Kan ik als zzp’er een hypotheek krijgen?

Kan ik als zzp’er een hypotheek krijgen?

Je wilt een huis kopen als zzp’er. Krijg je dan een hypotheek? Je kunt als zzp'er al een hypotheek krijgen met 1 jaarcijfer. Bij het berekenen van je maximale hypotheek kijken banken en andere geldver…
Zzp-hypotheek Knab en Aegon: maximale hypotheek voor zzp'er

Zzp-hypotheek Knab en Aegon: maximale hypotheek voor zzp'er

Je hebt je droomhuis gezien en wilt dit financieren met een hypotheek. Natuurlijk wil je een zo groot mogelijk bedrag lenen, want zo kun je immers optimaal profiteren van hypotheekrenteaftrek. Toch vr…
NHG-hypotheek voor zzp'ers: mogelijk vanaf 1 jaar zzp'er

NHG-hypotheek voor zzp'ers: mogelijk vanaf 1 jaar zzp'er

Zzp'ers kunnen een hypotheek met NHG krijgen als ze één jaar zzp'er zijn en de laatste drie kalenderjaren maximaal één kalenderjaar geen inkomen hebben gehad. Ook mag de waarde van het huis niet boven…
Gepubliceerd door Annemiekkrogt op 17-08-2016. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: WDnet, Pixabay
  • https://www.abnamro.nl/nl/prive/hypotheken/uitleg/index.html
  • http://www.lancelots.nl/starten/veelgestelde-vragen/freelancer-versus-eenmanszaak
Schrijf mee!