Hypotheekmogelijkheden voor zzp-ers
Je bent een paar jaar geleden ontslagen en daarna (gedeeltelijk) voor jezelf begonnen. Of je hebt je baan opgezegd en bent nu werkzaam als zelfstandige. Misschien heb je nooit voor een baas gewerkt, maar altijd voor jezelf. Ben je dan zzp’er? Hoe zit het in dat geval eigenlijk met het kopen van een huis? Hoe kijken banken en andere geldverstrekkers tegen je aan en waar krijg je (ook) als zzp’er mee te maken bij het kopen van een huis?
Wat is zzp’er?
Zzp’er is een afkorting en staat voor zelfstandige zonder personeel. Als je zzp’er bent, ben je ondernemer. Je werkt niet in loondienst bij een werkgever, maar hebt een eenmanszaak als bedrijf. Je bent dan ook ingeschreven bij de Kamer van Koophandel (KvK). Je bent echter niet werkzaam in de detailhandel, maar biedt je kennis en vaardigheden aan en werkt veelal in opdracht. Je hebt in de regel meerdere opdrachtgevers (anders ben je voor de Belastingdienst eigenlijk in loondienst). Je bent bijvoorbeeld zelfstandig kapper, tekstschrijver of loodgieter.
Een huis kopen als zzp’er
Als je als zzp’er een huis wilt kopen, krijg je vaak te maken met een bank of andere geldverstrekker. Je hebt, zeker als kleine ondernemer, vaak niet zoveel eigen geld dat je een huis zonder lening kunt betalen. Voor het kopen van een huis sluit je dan een hypothecaire lening af. Je huis dient hierbij als onderpand.
Wat is een hypotheek precies?
Een hypotheek is meer dan een geldlening voor het kopen van een huis. Het gaat ook om de manier waarop je de lening aflost: de hypotheekvorm. Betaal je bijvoorbeeld gedurende de hele looptijd van de hypotheek iedere maand hetzelfde bedrag, dan spreken we van een annuïteitenhypotheek. Een lineaire hypotheek is een hypotheek waarbij het maandbedrag afneemt. Naast aflossing bestaat een hypotheek ook uit rente. Hierbij kun je kiezen uit een vaste of variabele rente.
Zzp’er en hypotheek
Het is voor veel zzp’ers best lastig om een hypotheek te krijgen. Banken en andere geldverstrekkers willen graag de zekerheid dat ze hun geld terugkrijgen. Daarom lenen ze liever geld uit aan mensen in loondienst met een vast inkomen dan aan kleine ondernemers met wisselende inkomsten.